Każda restauracja lub większy punkt gastronomiczny jest podzielony na kilka typowych stref. Każda z tych stref jest niezwykle istotna dla sprawnego działania restauracji, choć osobie postronnej może to nie wydawać się oczywiste od razu. Trzeba powiedzieć o tym, jak się dzieli poszczególne strefy w restauracji oraz dlaczego istotne w takim miejscu są umywalki przemysłowe.
Jak dzielimy strefy w restauracji?
Każdy punkt gastronomiczny większy od tak zwanej małej gastronomii dzieli się, jak wspomniano podobnie. Może być to stołówka, kantyna lub restauracja zorganizowane są one w bardzo podobny sposób. Wyróżniamy więc:
- salę jadalną,
- kuchnię,
- zaplecze,
- zmywak.
Gdzie spotkamy w restauracji umywalkę przemysłową ze stali nierdzewnej?
Jednakowo w restauracji, jak i na stołówce spotkamy umywalki przemysłowe ze stali nierdzewnej. Zwyczajowo są one obecne na zapleczu oraz na zmywaku. Owszem każda z nich może się od siebie różnić na przykład gabarytami oraz kształtem niemniej jednak są one niezastąpione. Oczywiście nie zawsze stawiano tylko i wyłącznie na umywalki przemysłowe ze stali nierdzewnej. Niegdyś, kiedy na przykład wyposażenie lokalu było starsze, nie decydowano się od razu na wymianę umywalek, ale kiedy już do tego dochodziło, to tego typu wyposażenie od razu znajdowało zastosowanie.
Dlaczego w gastronomii powszechnie wykorzystywane są umywalka przemysłowa ze stali nierdzewnej?
Jeżeli idzie o temat powszechnego wykorzystania umywalek przemysłowych ze stali nierdzewnej, to przede wszystkim przeważają tutaj względy praktyczne. Stalowe umywalki mogą być formowane w zasadzie w dowolny kształt, więc mogą mieć dowolne gabaryty, a czasem potrzebne są naprawdę duże lub głębokie. Dodatkowo umywalka przemysłowa ze stali nierdzewnej jest wytrzymała mechanicznie, czego nie można zawsze powiedzieć o umywalkach porcelanowych lub akrylowych.