Chlebak powinien znaleźć się w każdej kuchni. Jest to pojemnik, który zapewnia świeżość pieczywa i sprawia, że jest ono odpowiednio przechowywane. Choć wybór chlebaka wydaje się banalnie prosty to jak się okazuje czasami jest to dosyć skomplikowane zadanie. Jakie są rodzaje chlebaków? Jak wybrać odpowiedni?
Chlebak – co to takiego?
Jak powszechnie wiadomo chlebak jest pojemnikiem, w którym przechowuje się pieczywo i kiedyś była to jego jedyna funkcja. Obecnie coraz częściej chlebakow używa się także jako ozdoby. Z tego właśnie powodu wybór odpowiedniego pojemnika do kuchni może przyprawić o ból głowy. Dostępnych jest wiele rodzajów: małe, duże, narożne, klasyczne, a także nowoczesne. Każdy z nich ma inne cechy i może pasować do innego wystroju kuchni. Rozważając kupno nowego chlebaka należy wziąć pod uwagę również jego kolor, wielkość, kształt i styl, który nie do każdej kuchni będzie pasował.
Rodzaje chlebaków
Na rynku istnieje wiele rodzajów chlebaków, które przyciągają uwagę (kupimy je m.in. na https://www.e-sas.pl/chlebaki). Są to:
– chlebaki drewniane
– chlebaki bambusowe
– chlebaki ceramiczne
– chlebaki porcelanowe
– chlebaki metalowe
– chlebaki plastikowe
Każdy z nich ma inne charakterystyczne cechy. Dla przykładu chlebaki drewniane potrafią wkomponować się w każdy wystrój kuchni, w pojemniku panuje odpowiednia wilgotność i temperatura, dzięki którym pieczywo nie wysycha, a do tego mają atrakcyjną cenę. Chlebaki bambusowe charakteryzują się trwałością. Są łatwe do wyczyszczenia. Zwykle jest to chlebak, który ma się przez lata, więc pomimo ceny jest godny uwagi. Chlebaki ceramiczne oraz porcelanowe są łatwe utrzymaniu czystości, a do tego nie wchodzą w kontakt z żywnością, a chlebaki plastikowe i metalowe są łatwe do wyczyszczenia, a do tego się nie tłuką. Przed zakupem chlebaka należy rozważyć wiele za i przeciw, aby wybór był dobry, a pojemnik służył przez lata.