Jakie największe zalety mają piece konwekcyjno parowe?

piec konwekcyjno parowy

W każdym profesjonalnym lokalu gastronomicznym powinien znaleźć się wysokiej jakości piec konwekcyjno parowy. Urządzenie najlepiej dopasować nie tylko do wielkości restauracji lub baru, ale również do stopnia natężenia klientów.

Dlaczego warto?

Gastronomiczne piece konwekcyjno parowe są w stanie zastąpić bardzo wiele urządzeń do pieczenia i gotowania, dlatego też wśród profesjonalnych kucharzy cieszą się tak dużym zainteresowaniem. Uniwersalne piece konwekcyjno parowe są w dzisiejszych czasach najlepszą alternatywą dla piekarnika, frytkownicy, płyty grillowej albo nowoczesnego sprzętu do gotowania na parze. Oryginalne piece konwekcyjno parowe doskonale sprawdzą się w małych lokalach gastronomicznych, gdzie jak powszechnie wiadomo nie ma dużo miejsca do zagospodarowania. Olbrzymim atutem pieców konwekcyjno parowych jest również to, że do gotowania nie potrzeba dużej ilości naczyń. Z praktycznego punktu widzenia oznacza to, że można zaoszczędzić sporo gotówki i cennego czasu na zmywaniu talerzy i garnków.

piec konwekcyjno parowy

Szeroka i różnorodna oferta

Gastronomiczne piece konwekcyjno parowe dostępne są w bardzo wielu wariantach, dzięki czemu każdy znajdzie coś dla siebie. Wejdź tu i dobierz piec dostosowany do Twoich potrzeb. Praktycznie każde urządzenie oferuje pieczenie i gotowanie z wykorzystaniem pary wodnej. Nowoczesne modele coraz częściej oferują możliwość przyrządzenia potraw w podwyższonej temperaturze. W wielu restauracjach i barach przydać może się funkcja szybkiego podgrzewania dań. Na rynku dostępne są także piece konwekcyjno parowe dla domowników.

Sposób zasilania

Jeżeli chodzi o sposób zasilania, to można wyróżnić piece gazowe i elektryczne. Wybór konkretnego rozwiązania w dużej mierze zależy od indywidualnych preferencji każdego kucharza. Warto wspomnieć także o tym, że piece gazowe są nieco tańsze w eksploatacji. Pamiętać należy jednak o tym, że nie każdy lokal ma dostęp do przyłącza gazu.