Są takie gadżety kuchenne, bez których ciężko obyć się w kuchni. Jednym z nich jest organizer na przyprawy, który może występować pod różną postacią. Jakie zatem rodzaje organizerów należą do najpopularniejszych?
Organizer z przegródkami
To pojemnik podzielony na kilka przegródek. Może być wykonany z drewna, plastiku lub metalu. Dostępne są warianty wąskie – wtedy w przegródce mieści się tylko jedna torebka z przyprawą – i szerokie – w których można umieścić nawet 20 przypraw. W przypadku drugiej opcji, do jednej przegródki z powodzeniem można schować nawet dwie saszetki z przyprawami. Droższe i bardziej zaawansowane organizery na przyprawy z przegródkami posiadają klamerki bądź zapinki. Ułatwiają one odnalezienie danej przyprawy.
Półki ze szklanymi słoiczkami
Te organizery także mogą być wykonane z różnego tworzywa. Drewno idealnie sprawdza się w kuchni urządzonej w stylu rustykalnym. Metal zaś wspaniale kooperuje z nowoczesną aranżacją na przykład typu loft.
Na szklanych, zakręcanych naczyniach nalepione są naklejki z nazwami przypraw. Ten gadżet jest nie tylko praktyczny, ale stanowi również dekorację pomieszczenia. Drewniane stojaki często są bowiem zdobione ornamentami. Minusem takiego rozwiązania jest konieczność przesypywania przypraw do pojemników. Mając na uwadze wysoką wartość estetyczną produktu, warto się jednak poświęcić.
Plastikowe pojemniki otwierane od góry
Tani i praktyczny przedmiot. Pionowe, przezroczyste pojemniki ustawione obok siebie w plastikowej wanience wcale nie wyglądają gorzej od organizera wykonanego z drewna. Nie trzeba ich odkręcać. Posiadają praktyczne otwory – wystarczy podnieść zawleczkę i gotowe!
W sklepach sprzedających akcesoria kuchenne można spotkać także: organizery z funkcją obrotową lub przeznaczone do przechowywania w szufladzie.