Jeżeli kochasz soki, a właśnie zastanawiasz się czy kupić sokowirówkę, czy wyciskarkę do soków to musisz poznać różnice jakie występują między tymi dwoma urządzeniami. Czy soki, które zrobisz wyciskarką są takie same, jak soki z sokowirówki?
Zadanie – wycisnąć sok
Wydawało by się, że nie ma nic prostszego. Wrzucasz warzywa i owoce do sokowirówki lub wyciskarki, kilka minut i po robocie. Tylko czy uzyskasz taki sam efekt?
Sokowirówki do zrobienia soku używają noży, które wskutek cięcia podgrzewają warzywa i owoce do bardzo wysokich temperatur. Wyciskarki do soków są urządzeniami wolnoobrotowymi, wykorzystują siłę miażdżenia, dzięki temu sok, który powstaje nie jest podgrzany i zachowuje więcej wartości odżywczych, na których tak nam zależy.

Sokowirówka – wady i zalety
Największą zaletą sokowirówki jest jej szybkie działanie. Sokowirówka w krótkim czasie jest w stanie przerobić dużą ilość owoców i warzyw. Sok ma klarowną konsystencję. Niestety odsącza tylko część soku, reszta pozostaje w miąższu, który idzie do wyrzucenia.
Sokowirówki nie radzą sobie z niewielkimi owocami takimi jak porzeczki, jagody, czy poziomki.
Wyciskarka do soków – wady i zalety
Dzięki wolnoobrotowemu działaniu soki, które wyciskamy są pełnowartościowe. Dlaczego? Sok, który jest wyciskany się nie nagrzewa, dzięki czemu nie utlenia się, a to sprawia, że zawarte w nim witaminy i minerały nie ulegają zniszczeniu. Sok, który otrzymamy możemy przechowywać w lodówce do 72 godzin.
Wyciskarki do soków potrafią poradzić sobie z małymi owocami oraz warzywami liściastymi i ziołami, z którymi nie radzą sobie sokowirówki. Wyciskarka da nam sok z mięty, szpinaku, czy pietruszki.
Wadą wyciskarek jest ich długi czas pracy. Wyciskarki pracują wolno, ale dzięki temu sok zachowuje swoje wartości.
Różnice między wyciskarką do soków, a sokowirówką są bardzo wyraźne. Decydując się na robienie domowych soków musimy wiedzieć na czym nam najbardziej zależy i pod tym kontem wybrać urządzenie, które będzie spełniało nasze oczekiwania.