Zachowanie porządku w przestrzeni kuchennej nie należy do łatwych zadań, szczególnie dla osób, które spędzają w niej dużo czasu. Nowoczesne rozwiązania w mieszkaniach i domach łączą salon z otwartym aneksem kuchennym. W takiej przestrzeni nawet kilka przedmiotów pozostawionych na blacie roboczym sprawia wrażenie wielkiego bałaganu. Warto poświęcić kilka chwil i zastanowić się nad poprawą organizacji pomieszczenia, aby ułatwić sobie codzienne prace domowe.
Mniej znaczy więcej

Reprezentacyjną częścią każdej kuchni jest blat kuchenny, często to na niego w pierwszej kolejności swój wzrok kierują zaproszeni goście. Porządek w tym miejscu jest kluczem do sukcesu. Im mniej akcesoriów kuchennych i dekoracji znajdzie się na powierzchni roboczej, tym mniej czasu poświęcimy na jej sprzątanie. Ta zasada dotyczy również każdej półki, szafki i szuflady, którą posiadamy. Wypracowanie nawyku przeglądania zawartości mebli kuchennych w poszukiwaniu zbędnych rzeczy to świetny sposób na utrzymanie czystości. Na blacie roboczym powinny pozostać tylko te urządzenia, które są użytkowane przynajmniej raz dziennie – ekspres do kawy lub robot kuchenny. Resztę sprzętu należy schować lub zastanowić się nad jego sprzedażą.
Porządek w zapasach – pojemniki do kuchni
Dobra metoda na zapanowanie nad sypkimi produktami to wykorzystanie pojemników do kuchni. Na rynku dostępnych jest wiele różnych rodzajów, z których można wybrać opakowania zgodnie z pomysłem na ich użycie. Ekologicznym rozwiązaniem będzie ponowne użycie leżących na dnie szuflady słoików po miodzie (do przechowywania np. mąki) lub mniejszych słoiczków po dżemach, w których zmieszczą się przyprawy. Oznakowanie znajdujących się w pojemnikach zapasów zgodnie z ich zawartością sprawi, że skróci się czas poświęcony na poszukiwanie składników. Resztki obiadu można zapakować do opakowań i bezpiecznie przechowywać w zamrażarce. Ponadto pudełka uchronią żywność przed dostaniem się do niej wilgoci, czy też nieproszonych gości – moli kuchennych. Oszczędzają czas i pieniądze.