Odpowiednie akcesoria kuchenne są niezbędne, aby przygotowywanie posiłków było komfortowe i bezpieczne. Każdy, kto zajmuje się gotowaniem, profesjonalnie czy amatorsko wie, jak ważne jest to czym się kroi. Odpowiedni i solidny zestaw noży kuchennych to wybór kluczowy.
Cechy dobrych noży
Dobry nóż powinien być wykonany z bardzo dobrej jakości stali nierdzewnej. Jest to przedmiot często używany i musi być trwały. Ważne jest, żeby był ostry, a przy ostrzeniu część stali będzie się ścierać. Odpowiednio dobrany nóż będzie idealnie leżał w dłoni – tutaj podstawą jest właściwe wyważenie i dobrze wyprofilowana rękojeść. Takim nożem pokrojenie zarówno drobnych elementów, jak i rozkrajanie dużych części nie powinno sprawiać kłopotów. Przed zakupem należy wziąć nóż do ręki, potrzymać, sprawdzić, czy nie jest za ciężki.
Jakie noże wybrać?
W każdej kuchni niezbędny jest nóż uniwersalny, używany najczęściej, dlatego musi być najwygodniejszy. Do tego dokupić można kilka noży specjalistycznych. Na początek dobrym i bezpiecznym rozwiązaniem jest komplet kuchennych noży w bloku, zawierający narzędzia przeznaczone np. do krojenia chleba, filetowania ryb, obierania warzyw, czyli czynności wykonywanych podczas gotowania najczęściej. Będzie on zawsze pod ręką, gdy zaistniej potrzeba użycia i ułatwi pracę w kuchni w podstawowym zakresie. Wraz w pojawiającymi się potrzebami można stworzyć swój własny zestaw noży kuchennych poszerzony o ostrze do wędlin, steków czy pomidorów.